Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.
Οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
ΥΛΙΚΑ
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γραμ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + 50 γρ. λιωμένο
200 γραμ. ζάχαρη μαύρη ή μισή μισή (λευκή -μαύρη)
100 γραμ. λεμονάδα με ανθρακικό
50 γραμ. κονιάκ
220 γραμ. χυμό πορτοκάλι φρ.
1 κ.γλ. σόδα
150 γραμ. σταφίδες ανάμεικτες
100 γραμ. καρυδόψιχα
2 πορτοκάλια ακέρωτο (το ξύσμα)
2 πρ. αλάτι
40 γραμ. λιναρόσπορο
σουσάμι ή ανάμεικτα
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα